ceasca de cafea
Dec 2, 2022

Ambalarea și Păstrarea Cafelei Corespunzător (Detalii și Ponturi)

Ambalarea și Păstrarea Cafelei Corespunzător (Detalii și Ponturi)

N-ai vrea să-ți începi dimineața cu o cafea slabă, nu-i așa?

Ei bine, chiar și atunci când alegi să-ți cumperi o cafea de calitate superioară trebuie să respecți câteva reguli de bază pentru a avea certitudinea că te vei bucura mereu de gustul proaspăt și aromat al cafelei.

Păstrarea cafelei este importantă deoarece în contact cu factori precum aerul, temperatura, lumina și umiditatea, cafeaua își modifică proprietățile, pierzându-și aroma și prospețimea.

Nu lăsa punga de cafea desfăcută sau nu depozita cafeaua în apropierea unei surse de căldură sau acolo unde ajung razele soarelui. Cel mai bun mod de a păstra cafeaua este să o depozitezi pe un raft în cămară sau în bucătărie, într-un recipient opac, etanș.

Povestea e ceva mai lungă, așa că ne-am hotărât să-ți dăm câteva sfaturi privind ambalarea și păstrarea corespunzătoare a cafelei.

Cumpăr cafea la pachet mic sau la pachet mare?

Știai că dimensiunea ambalajului joacă un rol important în păstrarea prospețimii și în menținerea caracteristicilor de calitate ale cafelei?

Prea mult spațiu între boabe și ambalaj vor duce la apariția unui aspect învechit al cafelei, în timp ce prea puțin ar putea da arome "grele".

Așadar, care să fie cea mai bună decizie?

Răspunsul e clar. Cumpără întotdeauna cafea la pachet/ambalaj mic pentru a te bucura de o cafea proaspătă și de calitate!

Ambalaje și metode de păstrare ale cafelei

Așa cum aminteam ceva mai devreme, dimineața la prima oră, atunci când vrei să-ți prepari cafeaua ai vrea să te bucuri de un gust aromat și proaspăt al acesteia, nu?

Ei bine, ambalajul în care depozitezi cafeaua are un impact semnificativ asupra gustului cafelei.

Probabil știi și tu că transportul cafelei se realizează în saci de iută, însă atunci când dorim să achiziționăm cafeaua din comerț, vom avea câteva variante de ambalaj la dispoziție, care ar trebui să fie inerte din punct de vedere chimic și etanșe.

Cea mai mare parte a cafelei comerciale de astăzi este vândută în pungi sigilate în vid, cu supape unidirecționale, pentru a permite gazelor să scape, ținând în același timp oxigenul.

Odată ce deschizi ambalajul sigilat sub vid, cafeaua începe să-și piardă rapid din prospețime.

Din acest motiv, este indicat să depozitezi cafeaua într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros, întunecat și uscat și să o consumi în decurs de două săptămâni pentru a-i menține prospețimea și aroma.

Nu depozita cafeaua în frigider sau congelator; umiditatea poate determina infiltrarea umezelii în ambalaj!

Evită să depozitezi cafeaua în locuri calde, cum ar fi deasupra/lângă cuptor sau în dulapuri care devin fierbinți din cauza expunerii la lumina soarelui sau a echipamentelor de gătit.

Căldura, oxigenul, lumina și umiditatea sunt factori care vor influența negativ calitatea cafelei.

Principalele recipiente de depozitare sunt:

Propriul ambalaj

Dacă punga în care a venit cafeaua ta are o închidere etanșă, cum ar fi un fermoar, o poți folosi.

Strânge orice aer suplimentar din pungă înainte de a închide sigiliul.

Păstrează pungile de cafea într-o zonă răcoroasă, întunecată și uscată, cum ar fi un dulap de bucătărie sau o cămară.

Dacă ambalajul original al cafelei este deja unul etanș, atunci nu trebuie să-ți mai faci griji.

Borcan de sticlă

Recipientele din sticlă transparentă sau din plastic trebuie să le păstrezi într-un loc întunecat.

Cutie metalică

pastrare cafea in cutie metalica


Atunci când utilizezi un recipient opac, etanș, cum ar fi o cutie metalică, poți păstra cafeaua pe blat cu condiția ca aceasta să fie ferită de lumina directă a soarelui și departe de orice sursă de căldură.

Ponturi

  • Cafeaua măcinată necesită aceleași criterii de păstrare ca și boabele întregi, însă cafeaua măcinată se învechește mult mai repede.
  • Recipientele din metal și ceramică nu sunt absorbante și nu vor absorbi aroma cafelei. De aceea, sunt cele mai recomandate pentru depozitarea și păstrarea cafelei.
  • Recipientele de sticlă sunt și ele o opțiune bună, însă se clasează pe ce de-al doilea loc.
  • Recipientele din plastic nu sunt ideale pentru depozitarea pe termen lung, dar pot fi folosite atâta timp cât consumi cafeaua din acestea în maximum două săptămâni.

Cât timp pot păstra cafeaua?

Cafeaua poate fi păstrată o perioadă lungă de timp.

Cu toate acestea, tipul de cafea și modul în care este depozitată fac diferența dintre o cafea bună, aromată și una slabă.

Cafeaua începe să-și piardă din prospețime imediat după prăjire.

Cafeaua măcinată are cel mai bun gust dacă este consumată în decurs de una până la două săptămâni de la prăjire, în timp ce cafeaua boabe poate fi consumată în decurs de până la o lună.

Așadar, pentru a te bucura de o cafea gustoasă la tine acasă trebuie să ții cont de aceste sfaturi:

În primul rând, îți recomandăm să cumperi cafea proaspăt măcinată, în pachete mici, ce pot fi consumate în 1-2 săptămâni.

În al doilea rând, nu uita să depozitezi cafeaua corespunzător - în propriul ambalaj, recipiente de sticlă sau metalice.

Păstrează cantitățile mai mari de cafea închise într-un recipient ermetic, într-o zonă rece și întunecată, și păstrează o cantitate mai mică într-un alt recipient pentru utilizarea zilnică.

Deschide recipientul mare numai atunci când trebuie să reumpli recipientul mic - cel pe care-l folosești zilnic.

Acest lucru reduce expunerea la aer pentru cea mai mare parte a cafelei.

Ține cont de sfaturile noastre, găsește recipientul potrivit și vei avea garanția obținerii unei cafele proaspete și aromate.