ceasca de cafea
Apr 13, 2022

8 Beneficii de Sănătate Datorate Consumului de Cafea

8 Beneficii de Sănătate Datorate Consumului de Cafea

Îți place cafeaua și adori să-i simți gustul în fiecare dimineață, chiar și în timpul zilei. Dar știai ca ai parte și de o mulțime de beneficii de pe urma consumului ei?

Fiind una dintre cele mai consumate / frecvent consumate băuturi la nivel mondial, s-au făcut și se fac în continuare o mulțime de studii și cercetări care scot în evidență faptul că, băută în cantități moderate / corespunzătoare și calitativă, cafeaua ne poate aduce multe plusuri+++ sănătății noastre.

Beneficiile cafelei sunt multiple și se simt în urma unui consum potrivit (3 - 5 cești pe zi) și corespunzător (calitate bună, fără adaos de zahăr, miere, lapte). Cafeaua te ajută să slăbești, îți dă energie, îți stimulează inteligența, previne diabetul, menține ficatul și inima sănătoase, protejează retina, reduce riscul de Parkinson, te protejează de Alzheimer și demență.


1. Te ajută să slăbești

Studiile (sursa) arată că un consum zilnic de cafea îți stimulează metabolismul și te poate ajuta să pierzi în greutate.

Cofeina din cafeaua ta / espresso-ul tău stimulează sistemul nervos și îl face să trimită semnale celulelor adipoase pentru a descompune grăsimea corporală.

De altfel, cofeina face parte din aproape fiecare supliment comercial de ardere a grăsimilor.

2. Îți dă energie

Cafeaua poate ameliora oboseala zilnică și oferă un plus de energie.

Cofeina este responsabilă pentru acest plus de energie, fiind o substanță psihoactivă consumată în mod obișnuit. Cofeina inhibă acțiunea adenozinei.

Adenozina este un neurotransmițător inhibitor care tinde să te obosească și să te facă somnoros.

Cofeina asigură că mai puțină adenozină ajunge la creier (sursa). Când se întâmplă acest lucru, activitatea altor neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, crește, iar astfel te simți mai activ, mai energic.


3. Îți stimulează inteligența

Cofeina este un stimulent pentru sistemul nervos central.

Atunci când îți bei cafeaua, acest stimulent ajunge la creier, unde sporește activarea neuronilor.

Efectele de alertare ale cofeinei sunt legate de acțiunea metilxantinei asupra neuronilor serotoninici (sursa).

Acest lucru ajută la îmbunătățirea învățării, a memoriei, a performanței și a coordonării. Așadar, data viitoare când trebuie să înveți ceva, asigură-te că înainte bei o ceașcă de cafea bună.


4. Previne diabetul

Diabetul afectează aproape 9% dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani din întreaga lume.

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip II.

Exista numeroase studii privind rolul cafelei în prevenirea diabetului. Cele mai multe dintre ele au ajuns la concluzia că un consum mai mare de cafea reduce riscul de diabet cu până la 50%.

O lucrare de cercetare (sursa) care a analizat datele din 18 astfel de studii a constatat că fiecare cafea suplimentară consumată pe zi ar putea reduce riscul de diabet de tip II cu 7%.


5. Menține ficatul și inima sănătoase

Conform cercetătorilor (sursa), există un ingredient în cafea care te poate proteja împotriva dezvoltării bolii hepatice numită ciroză, mai ales a cirozei alcoolice. Atunci când o persoană suferă de ciroză, țesutul său hepatic este deteriorat și este înlocuit cu țesut cicatricial.

Așadar, dacă ești consumator de alcool, bea zilnic cafea pentru a-ți ajuta corpul să se detoxifice de efectele nocive ale acestuia. Riscul de a dezvolta o ciroză se poate reduce cu până la 20%.

Consumând cafea zilnic, aceasta poate avea un impact benefic asupra sănătății inimii tale.

Unele cercetări ne indică că un consum moderat și potrivit de cafea scade riscul de boală coronariană la femei.

Deasemenea, consumul de cafea poate reduce șansele de a suferi un accident vascular cerebral cu aproape 20 de procente.


6. Protejează retina

Potrivit studiilor, unul dintre cei mai activi antioxidanți găsiți în cafea, Acidul Clorogenic, ajută la prevenirea deteriorării retinei din cauza stresului oxidativ.


7. Reduce riscul de Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă debilitantă. Semnele tipice ale acestei boli sunt încetinirea funcției motorii, rigiditate musculară, tremor de repaus, tulburări de mers și afectarea reflexului postural.

Chiar daca nu există un remediu pentru această tulburare neurodegenerativă, studiile individuale (sursa) au asociat consumul de cafea (3 - 5 cesti zilnic) cu un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson.

De fapt, potrivit unor studii, consumul de cafea poate reduce riscul acestei boli cu 32 până la 60 la sută.

S-a mai constatat o relație invers proporțională între cantitatea de cafea băută regulat și probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson.


8. Te protejează de Alzheimer și demență

Alzheimer este o boală neurodegenerativă care afectează oamenii trecuți de 60 de ani.

Această boală provoacă probleme cu memoria și comportamentul și poate duce în cele din urmă la demență.

Simptomele apar lent, dar ulterior pot face dificilă funcționarea de zi cu zi.

Cu toate acestea, cercetările de specialitate (sursa) sugerează că un consum de 3 până la 5 cești de cafea în anii de mijloc ai vieții poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu până la 65%.

Pe lângă toate aceste beneficii, cafeaua ne asigură și un aport zilnic de nutrienți și antioxidanți importanți. O ceașcă de cafea conține:

  • Vitamina B1 (Tiamină) și Vitamina B3 (Niacină) - 2% din Doza Zilnică Recomandată;
  • Vitamina B2 (Riboflavină) - 11% din Doza Zilnică Recomandată;
  • Vitamina B5 (Acid panthotenic) - 6% din Doza Zilnică Recomandată;
  • Potasiu și Mangan - 3% din Doza Zilnică Recomandată;


Antioxidanții previn deteriorarea celulelor și îmbătrânirea prematură.


Însă, pentru a avea parte de toate aceste beneficii, așa cum spuneam și la începutul articolului, cafea trebuie să fie de calitate bună și trebuie consumată corespunzător, în cantități moderate.

Ce înseamnă cafea de calitate, consumată corespunzător, în cantități moderate


Calitate

O cafea de calitate superioară este 100% Arabica Bio sau un mix de Arabica în proporție de 90 - 95% și Robusta în proporție de 5-10%, prăjită mediu.

Vezi și articolul cu proprietățile, dar și Diferențele dintre cafeaua Arabica și Robusta.

Preparare

De preferat la espressor sau espressor Moka, respectând modul de extracție corect.

Cafeaua se bea neagră, fără zahăr, lapte sau alte arome adăugate care o transformă într-o băutură cu multe calorii, mai mult dăunătoare.

Cantitate

Beneficiile de sănătate pe care ți le oferă cafeaua sunt asociate cu un consum zilnic între 3 și 5 cești.

Consumul de peste 300 miligrame de cofeină pe zi este nociv și poate duce la insomnie, nervozitate și palpitații ale inimii.

Iată câtă cofeină conțin unele dintre cele mai populare preparate din cafea:

  • 1 ceașcă de Espresso (30 ml): 40-75 mg
  • 1 ceașcă de Espresso decofeinizat (30 ml): 0-15 mg
  • 1 ceașcă de Cappuccino (60-100 ml): 154 mg
  • 1 cafea la filtru (240 ml): 95-200 mg
  • 1 cafea la filtru decofeinizată (240 ml): 2-12 mg


Când o bem

Cofeina rămâne în organism câteva ore după ultima înghițitură.

Așadar, orice cafea băută la sfârșitul după-amiezii sau după cină te poate face să te răsucești noaptea în pat.

Ca o alternativă, seara poți bea o cafea decofeinizată.

Acum, că ai aflat de beneficiile oferite, dar și de modurile de preparare și consum corecte, nu există niciun motiv pentru care să nu te poți bucura în continuare de băutura ta preferată.

O cafea bună, cineva? :)