Iubești cafeaua și adori să-ți începi o nouă zi în compania unei cești cu cafea proaspăt preparată?
Nu e nevoie să mergi de fiecare dată la cafenea pentru a savura gustul desăvârșit al cafelei.
Bucură-te de o cafea bună chiar din confortul casei tale.
Calea către o ceașcă bună de cafea începe cu boabele de cafea. Alege o cafea de calitate superioară, alege modalitatea preferată de preparare dintre cele cinci prezentate: la espressor, la filtru, la aparat cu capsule, la Moka Pot sau la ibric și savureaz-o în tihnă.
Află care sunt secretele preparării unei cafele gustoase chiar la tine acasă.
1. Cafeaua la espressor cu portafiltru
Știai că metoda de preparare a cafelei folosind espressorul a fost inventată în Italia, iar în timp acesta a devenit din ce în ce mai popular?
Origini
Primul aparat de preparat espresso a fost construit și brevetat în anul 1884 de către italianul Angela Moriondo din Torino.
Luigi Bezzera este cel care a dezvoltat metoda rapidă pentru prepararea cafelei în anul 1901.
Se spune că motivul pentru care Bezzera ar fi inventat această metodă îl reprezintă supărarea acestuia legată de faptul că angajații pierdeau prea mult timp în pauza de cafea.
Mod de preparare
Prepararea unui espresso perfect la aparat cu portafiltru (ghid complet aici) se face ținând cont de câteva aspecte deosebit de importante.
Dar, destul cu vorbăria. Hai să-ți spunem care este formula unui espresso reușit.
Notezi?
- 7 gr cafea de calitate superioară,
- Presiune: 9 bari,
- Timp de extracție: 25 secunde,
- Temperatura apei: 92° C în timpul extracției,
- Cantitate: 30 ml cafea.
Metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile date nu sunt absolute, ele pot diferi în funcție de gustul fiecăruia, precum și de aparatul folosit.
Crema de culoarea alunei care se formează la suprafaţa cafelei este principala caracteristică a unui espresso de calitate.
Avantaje
- Calitatea cafelei - odată ce înveți să folosești corect acest tip de espressor vei obține o cafea perfectă (nu uita să folosești o cafea de calitate!). Până la urmă, oricât ar fi de performant aparatul tău, un cuvânt greu de spus în rezultatul final îl are calitatea cafelei folosite;
- Aspect - multă lume preferă espressoarele cu portafiltru nu numai pentru felul în care reușesc să prepare un espresso, ci și pentru felul în care arată aparatul. Multe espressoare au un aspect vintage, extrem de interesant și care contribuie parcă la savoarea cafelei.
Dezavantaje
- Durata de pregătire - și aici ne referim la faptul că unora li se pare că pierd mult timp cu dozarea, tamparea, curățarea. În rest, e doar o chestiune de 25-30 de secunde până când te poți bucura de aroma cafelei.
2. Cafeaua la filtru
Știai că în unele părți ale globului, cafeaua la filtru este mult mai populară decât espresso-ul?
Până la urmă sunt chestiuni care pot ține de cultură, de nivelul de trai și, bineînțeles, de preferințele fiecăruia.
Origini
Inventată la sfârșitul anilor `60, cafetiera s-a bucurat de un mare succes deoarece a oferit o metodă nouă și simplă pentru prepararea cafelei.
Cafetiera (filtrul de cafea) este un aparat electrocasnic pe care-l întâlnim în majoritatea caselor.
Mod de preparare
Prepararea cafelei la filtru este extrem de ușoară.
Trebuie doar să pui în filtru cantitatea de cafea dorită, să adaugi apă și să pornești aparatul.
În câteva momente cafeaua ta va fi numai bună de băut.
Totuși, atunci când vrei să-ți cumperi un filtru de cafea un aspect important pe care e bine să-l ai în vedere este legat de temperatura la care acesta încălzește apa.
Și te mai poți gândi la ceva, la filtrul pe care-l folosești la cafetieră. Acesta poate fi de hârtie sau poate fi permanent.
Filtrul permanent permite trecerea mai multor uleiuri şi particule de cafea insolubile prin el, iar cafeaua va avea o aromă mai intensă.
Este important ca filtrul să fie curăţat după fiecare folosire a aparatului.
În schimb, dacă vei folosi filtrul (de unică folosință) de hârtie, cafeaua va avea un gust mai clar, mai complex şi va fi mai dulce.
Avantaje
- Simplitate în utilizare;
- Prețul scăzut;
- Granulație perfectă – cafeaua din comerț este gata măcinată la granulația necesară pentru cafetieră;
- Consumabile ieftine/accesibile – fie că vorbim despre filtrele de hârtie, fie că ne referim la filtrul permanent pentru cafetiere (Da, știm. Deși se numește permanent, chiar și acesta se poate deteriora, însă vestea bună este că poate fi înlocuit ușor, cu bani puțini).
Dezavantaje
- Extracția inferioară – temperatura recomandată pentru prepararea cafelei este de aproximativ 88-92°C, iar în cazul filtrului de cafea, deși apa are o temperatură mai mare în zona de contact, aceasta se răcește repede pe măsură ce pătrunde prin stratul de cafea, ducând în acest fel la o extracție slabă;
- Risipa de cafea – marginile filtrului de hârtie vor fi atinse doar parțial de apă, ceea ce înseamnă că materia primă de acolo nu va fi folosită. Altfel spus, nu vei folosi 100% cafeaua pe care o pui în filtru, ci doar o parte din aceasta.
3. Cafeaua la aparat cu capsule
Vrei să-ți prepari cafeaua într-un timp scurt și cu minim de efort? Atunci ar trebui să încerci aparatele cu capsule de cafea.
Origini
Inginerul Eric Favre este cel care a inventat aparatul cu capsule de cafea.
Acesta a fost brevetat în anul 1986. Astăzi, există aproximativ 400 de mărci de capsule concurente pe piață.
Mod de preparare
Utilizarea unui aparat de cafea cu capsule este extrem de simplă și de rapidă.
Cafeaua tradițională măcinată este înlocuită de aceste capsule care se introduc în aparat, iar prin simpla apăsare a unui buton cafeaua este preparată în câteva secunde.
Este tot ceea ce trebuie să faci pentru a te bucura de gustul unei cafele.
Avantaje
- Preparare rapidă;
- Depozitare ușoară a capsulelor;
- Diversitate de arome;
- Design impresionant al aparatelor de cafea, ce poate fi combinat și integrat perfect atât în bucătării, cât și în alte spații, precum birourile sau zonele de dining.
Dezavantaje
- Multe dintre capsule sunt prevăzute cu o parte din aluminiu, care se spune că nu este foarte bun pentru sănătatea noastră;
- Multe dintre capsule nu sunt biodegradabile, iar asta poate afecta mediul înconjurător;
- Capsulele pot conține și aditivi sau potențiatori de arome;
- Prețul mai ridicat.
4. Cafeaua la Moka Pot
Espressoarele Moka sau Moka Pot sunt cafetierele folosite de italieni pentru a prepara pe aragaz sau plită un espresso autentic italian.
Origini
Acesta este un dispozitiv specific din Italia şi este folosit pentru prepararea unei cafele asemănătoare cu un espresso.
Alfonso Bialetti este italianul care în anul 1933 a creat acest dispozitiv.
Mod de preparare
Cana Moka este compusă dintr-o cameră inferioară care se umple cu apă, un filtru unde se adaugă cafeaua şi o cameră de colectare unde ajunge cafeaua gata preparată după ce trece prin filtru.
Cafeaua este preparată cu ajutorul apei sub presiune, iar datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea.
Avantaje
- Preț redus. Moka Pot este înlocuitorul perfect pentru un espressor;
- Ușor de utilizat și de curățat;
- Ideal pentru camping;
- Calitatea - cafeaua obținută la Moka Pot nu este la fel de corpolentă ca un espresso, însă este mai densă decât cea preparată la ibric;
- Disponibil în diferite versiuni - inclusiv pentru plitele cu inducție.
Dezavantaje
- Ai nevoie de o râșniță de cafea (cafeaua pe care o găsești în comerț nu este măcinată suficient de fin pentru a putea fi folosită în Moka Pot).
- Trebuie să fii foarte atent pe toată durata procesului de preparare, altfel riști să arzi cafeaua.
5. Cafeaua la ibric
Apreciat în Europa de Est și în Orientul Mijlociu, ibricul este un vas de cupru cositorit cu un mâner lung.
Origini
Știai că cea mai veche metodă de preparare a cafelei este considerată a fi ibricul, iar metoda a fost inventată de otomani?
Secole la rând, iubitorii de cafea și-au perfecționat tehnica de preparare a cafelei la ibric.
Mod de preparare
Pe cât pare de ușoară, pe atât de provocatoare poate fi prepararea unei cafele la ibric.
Prepararea cafelei se face la foc mic, iar secretul este să nu o lași niciodată să fiarbă.
Aceasta trebuie luată de pe foc chiar înainte ca acest lucru să se întâmple.
Acest proces se poate repeta chiar și de trei ori, până când se adună spuma.
Ai nevoie de cafea proaspăt măcinată cu o granulație foarte fină.
Avantaje
- Conținut ridicat de cofeină;
- Cafeaua la ibric este mai aromată;
- Îți oferă bucuria de a o prepara;
- Poți folosi zațul de la cafea în numeroase moduri.
Dezavantaje
- Prepararea poate fi greoaie. Ai nevoie de exercițiu pentru a putea obține o cafea bună la ibric. Trebuie să știi care este momentul perfect pentru a adăuga cafeaua peste apă, cât și când trebuie să o amesteci;
- Timp îndelungat pentru preparare. Da, știm că e mult mai ușor să apeși pe un buton și să aștepți să ți se prepare cafeaua, însă cei care aleg să bea cafea la ibric, o fac din mai multe motive – iubesc gustul cafelei la ibric, se bucură de momentele în care o prepară, și mai presus de toate, de mirosul pe care-l emană. E o bucurie să simți mirosul de cafea proaspătă în fiecare dimineață;
- Ai nevoie de o râșniță de cafea (pentru a te bucura de o cafea gustoasă este ideal să folosești cafea proaspăt râșnită, în detrimentul celei gata râșnite din comerț).
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.
Cafeaua este consumată atât pentru conţinutul de cofeină, și pentru gustul aparte, cât și pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate.
Prepararea unei cafele bune ar trebui să fie o chestiune destul de simplă.
Însă, trebuie să știi că modul de preparare și calitatea ingredientelor folosite determină gustul rafinat al acestei băuturi.
Cafeaua preparată trebuie consumată imediat. Aceasta își pierde prospetimea, gustul și aroma în cazul în care nu este băută într-un interval de 20 de minute de la preparare.
Indiferent de modalitatea în care alegi să-ți prepari cafeaua, dacă ţii cont de sfaturile noastre vei putea obţine o cafea savuroasă.